Reinigingskuren

Wanneer reinigen?

Zoals de natuur de seizoenen kent, zo kan ook je lichaam soms behoefte hebben aan rust en inkeer. Vaak worden gemeenschappelijke vastenkuren aangeboden in voor- en najaar, maar zo nodig kan er ook een individuele kuur worden afgesproken.

Hoe kun je reinigen?

Een milde reinigingskuur kan m.b.v. een kleikuur, Zweeds kruidenbitter of Iberogast kruidenmengsel gevolgd worden.

Een strengere kuur is bijvoorbeeld rijstvasten, groente/ fruit vasten. Een van de strengste vormen van vasten is het vloeibaar of sapvasten.

Bij de strenge vormen van vasten is een afbouw- en een opbouwfase noodzakelijk. Bij de mildere vormen zoals 1 dag in de week een balansdag inlassen, hoeft dit niet.

De duur van het vasten is afhankelijk van de intensiteit van de kuur. Variërend van 1 balans dag in de week, tot 1 à 2 maal per jaar een kuur van 3 tot 7 dagen. Dit is exclusief de af- en opbouwfase. Omdat het moeilijk is om individueel een strenge vastenkuur vol te houden, raden wij aan om dit in ieder geval de eerste keer onder begeleiding te doen.

Afhankelijk van de duur en intensiteit van de kuur is het belangrijk om ook naar de invulling van je dag te kijken. Soms kan werken in combinatie met vasten te zwaar zijn.

Vasten

Tegenwoordig kom je steeds vaker de term vasten tegen, dit is het vrijwillig ontzeggen van voedsel. In de natuurgeneeskunde ook wel reinigen of ‘ontslakken‘ genoemd. Door in het maagdarm kanaal zoveel mogelijk vaste voedingsmiddelen weg te laten en zoveel mogelijk vloeistoffen aan te bieden spoel je als het ware ‘de oude’ verontreiniging weg. In deze periode kan je zowel lichamelijk als geestelijk tot rust komen. Daarna bouw je rustig aan een nieuw eetpatroon op. Waardoor er een nieuwe schonere balans kan ontstaan. Het reinigingsproces wordt lichamelijk en emotioneel ondersteund met massage, gesprekken en visualisaties. Het stimuleren van de uitscheidingsorganen door kruiden en biologische theeën. Door het onthouden van voedsel kun je het erg koud krijgen en daarom is beweging en warme kleding belangrijk.

Er zijn verschillende manieren om te vasten van mild tot streng. Dit is afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt en je eigen lichamelijke en emotionele conditie. Voorafgaand aan de vastenkuur bespreken we dit.

Vaak treedt er na een vastenkuur een verbetering op van (chronische) klachten zoals: vermoeidheid, reuma, obstipatie, diarree, winderigheid, spierpijnen, gewrichtsklachten, ontstekingen, migraine en huidaandoeningen.